200 enthousiastelingen tonen de kracht van de Westhoek!

Op woensdag 29 april 2015 namen 200 enthousiastelingen deel aan het tweede Streekevent voor de Westhoek. Kijk wie er allemaal bij was via de inspirerende profielfoto's van de deelnemers op onze Facebookpagina of via de deelnemerslijst!

De titel van het event was “De kracht van de Westhoek”. Dit is een duidelijke verwijzing naar de visie uit het Streekpact: RESOC Westhoek en partners willen immers de slagkracht van de regio verhogen. Het volledige programma kunt u hier raadplegen. Het verslag geven wij hieronder mee.

Tijdens deze avond werd ingegaan op drie prioriteiten uit ons Streekpact (dat exact één jaar geleden gelanceerd werd). Het gaat om zeer actuele thema’s uit de domeinen onderwijs, mobiliteit en lokale bestuurskracht. Via dit Streekevent verspreidden wij een boodschap naar zowel lokale als bovenlokale ‘decisionmakers’. Als we de slagkracht willen verhoogd zien binnen deze drie domeinen, vergt dat actie op én lokaal én bovenlokaal (beleids)niveau.

 

Prioriteit | Westhoek: een mooie werkplek om te leren

Voor de prioriteit Onderwijs en opleiding uit het Streekpact hebben we die avond gefocust op werkplekleren.

Door het toepassen van verschillende vormen van werkplekleren (zoals stages, groepspraktijken,...) worden competenties in werksituaties aangeleerd. Zo is werkplekleren niet alleen een kans om onderwijs en werkveld (privé, overheid) dichter bijeen te brengen in onze regio; het is tevens een opdracht om uitvoering te geven aan nieuw Vlaams beleid!

  • Met RESOC Westhoek willen we alle vormen van werkplekleren aanmoedigen. We bekijken wat hiertoe de beste aanpak is. Daarom lanceren we een brede oproep, die zowel gericht is naar aanbieders van plaatsen om aan werkplekleren te doen, naar opleidingsinstellingen die actief zijn in de regio, en naar de hogere overheden die voldoende ondersteuning moeten bieden.

Verslag panelgesprek werkplekleren

Info over verdere opvolging van dit thema hier te downloaden na bespreking door de leden van RESOC Westhoek!

 

Prioriteit | Met een betere mobiliteit komen we verder

Voor de prioriteit Mobiliteit en ontsluiting uit het Streekpact werd bekeken hoe ver het staat met de uitvoering van onze visie. Wat kunnen we nog verwachten van het openbaar vervoer in tijden van besparingen? Steden en gemeenten zoals Ieper, Poperinge, Diksmuide, Veurne, De Panne en Koksijde lanceren lokale initiatieven en projecten aangaande deelfietsen en deelauto’s om wél vooruit te komen.

  • Met RESOC Westhoek zetten we het thema ‘mobiliteit’ blijvend op de (politieke) agenda: ook in een landelijke regio moet er volwaardig openbaar vervoer voorhanden zijn en dienen pijnpunten, zoals de verbinding N8 Ieper-Veurne, aangepakt te worden!
  • Naar aanleiding van het nieuwe vervoersplan van de NMBS, dat op 14 december 2014 in werking is getreden, werd samen met RESOC Midden-West-Vlaanderen een werkgroep Spoor opgericht. We zullen actie ondernemen met betrekking tot de negatieve gevolgen van dit nieuwe vervoersplan en zullen daarnaast een insteek geven voor het nieuwe vervoersplan van 2017.
  • Verder wordt momenteel een service design traject doorlopen om de mobiliteitsproblematiek in de Westhoek te benaderen vanuit het standpunt van de gebruiker. Dit traject werd tijdens het Streekevent zelf toegelicht door Yellow Window, het service design bureau dat voor de opdracht werd aangesteld. Door de betrokkenheid van twee Vlaamse beleidspartners, waaronder De Lijn, is er een grote kans dat het project leidt tot een nieuwe benadering, op maat van de regio.

Presentatie service design

Info over verdere opvolging van dit thema hier te downloaden na bespreking door de leden van RESOC Westhoek!

 

Prioriteit | Doen: krachtdadig besturen door fusie of samenwerking

Voor de prioriteit Bestuurskracht uit het Streekpact beogen we sterkere lokale besturen. Binnen de traditie van samenwerking kunnen hiertoe verdere stappen gezet worden. Welke modellen (voor welke domeinen) zijn het meest interessant? Wachten we de Vlaamse beleidslijnen af of reageren we proactief vanuit de regio? Is het 'f(usie)-woord' bespreekbaar?

  • Met RESOC bepleiten we op korte termijn de opstart van een traject om de bestuurskracht van de gemeenten te verhogen. In samenwerking met Westhoekoverleg werd hiertoe reeds een studiereis georganiseerd naar twee Nederlandse regio’s die voorbeelden zijn van interbestuurlijke samenwerking. Zie hiervoor concepten als: ‘ambtelijke fusie’, ‘shared services’.
  • Verder wordt momenteel een Stedenoverleg uitgerold, waarbij de burgemeesters van de kleinstedelijke gebieden in de Westhoek, zoeken naar pistes van mogelijke samenwerking.

Verslag paneldebat bestuurskracht

Info over verdere opvolging van dit thema hier te downloaden na bespreking door de leden van RESOC Westhoek!

 

Bekendmaking van het 21e rolmodel van De Westhoek Inspireert!

Als afsluiter van het tweede Streekevent voor de Westhoek werd het 21e rolmodel van De Westhoek Inspireert! bekendgemaakt: Evelien Vanwalleghem.

Evelien Vanwalleghem werkt voor de VRT: ze selecteert, schrijft en leest het nieuws op Radio 2 West-Vlaanderen. Daarnaast presenteert ze ook nog een aantal programma's op zakenzender Kanaal Z. Evelien is gepassioneerd door nieuws en journalistiek, en werkt al bijna 17 jaar in de media. Na haar studies Politieke Wetenschappen (KU Leuven) en postgraduaat Journalistiek (Vlekho Brussel), begon ze freelance te schrijven voor Het Nieuwsblad. Kort daarna ging ze in vast dienstverband aan de slag bij de regionale zender Focus, die dan later is gefuseerd met WTV. Evelien is afkomstig van Zonnebeke, en is na vijf jaar in het Gentse terug in de Westhoek komen wonen, in Passendale.

 

© Resoc-Westhoek.be is een website van Erkend Regionaal Samenwerkingsverband West-Vlaanderen VZW,
Koning Leopold III-laan 41 8200 Brugge, Ondernemingsnummer BE 0869.753.369.
051 51 94 30 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met de steun van ELFPO

Meer informatie over Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen vind je op vlaanderen.be/pdpo

Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD