Kick-off event Streekpact

Op 30 september 2014 organiseerden RESOC Westhoek en partners een kick-off event voor het Streekpact van de Westhoek, dat in het voorjaar werd gelanceerd. We willen via deze streekvisie inspireren, impulsen geven en mee aanleiding geven tot actie!

Een honderdtal geëngageerden met een hart voor de Westhoek tekenden present op het kick-off event om mee te denken over en te werken aan de toekomst van de streek. Om dit alles te faciliteren werden vier workshops georganiseerd, die elk een fundamentele uitdaging van het Streekpact behelzen. Elke workshop werd ingeleid door een inhoudelijk expert. Vervolgens werden creatieve ideeën uitgewerkt in een brainstormsessie onder begeleiding van professionele creativiteitscoaches. Maak kennis met deze experts!

Workshop 1

Een stedelijke motor voor de streek ijvert voor bestuurlijke samenwerking tussen steden binnen het Westhoekoverleg. Dieter Hoet, coördinator van het Westhoekoverleg leidde de workshop in. Ook Mark Suykens, directeur van het VVSG, en Linda Boudry van het Kenniscentrum Vlaamse Steden, gaven een inhoudelijke aanzet. Vervolgens bogen de deelnemers aan de workshop zich over de vraag op welke gebieden Westhoeksteden kunnen samenwerken om de regio te versterken.

Verslag workshop 1Workshop 1 omschrijving

Binnenkort wordt alvast in de schoot van het Westhoekoverleg een overleg opgestart met de burgemeesters van de vier kleinstedelijke gebieden om gestalte te geven aan deze stedelijke motor. Bovendien zal een student-stagiair Bestuurskunde en Publiek Management van de UGent aangesteld worden om dit model verder te verkennen en uit te werken.

Workshop 2

Westhoek Business District is de ambitieuze opzet van een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband. Het concept werd geïntroduceerd door Wim Beernaert, CEO van de Nelson Group – consulting, marketing & communication. Hoe we de Westhoek concreet als Business District op de kaart kunnen zetten was de centrale vraag. 

Verslag workshop 2Workshop 2 omschrijving

Voor de verdere uitwerking van het concept worden gesprekken opgestart met de voornaamste partners in de loop van november-januari: POM West-Vlaanderen, wvi, ambtenaren lokale economie van de vier kleinstedelijke gebieden en/of bevoegde schepenen, Agentschap Ondernemen, VOKA en UNIZO.

Workshop 3

De kmo als interessante werkomgeving evalueert de troeven en werkpunten voor een hedendaags personeelsbeleid. Dirk De Vos, lector HRM aan Vives en medewerker van de LED HRM, leidde de thematiek in door middel van kmo-cases uit de praktijk. An Vergison, praktijklector en onderzoeker aan HoGent, bekeek deze cases vervolgens door de generatiebril. Voldoende input om na te denken over hoe een kmo uit de Westhoek zijn HR kan optimaliseren!

Verslag workshop 3Workshop 3 omschrijving

De disseminatie en verdere opvolging rond de generatiebril is opgenomen in het project ervaringsuitwisseling van SERR Oostende-Westhoek voor het komende werkjaar. Hiertoe zal een studiedag georganiseerd worden.

Workshop 4

Een aantrekkelijke woonregio stuurt aan op een promotiecampagne over het woonaanbod en projecten. Bianca Nagengast, Senior Project Manager bij de Stichting Marketing Drenthe, lichtte de promotiecampagne toe die werd opgezet in de provincie Drenthe. Vervolgens werd gekeken welke initiatieven ontwikkeld kunnen worden om de Westhoek als een aantrekkelijke woonregio te promoten.

Verslag workshop 4Workshop 4 omschrijving

Naar analogie met de provincie Drenthe wordt in de loop van de komende maanden een regiocampagne opgestart, in samenwerking met de Provinciale Gebiedsgerichte Werking Westhoek en het projectbureau van de wvi.

Na een intensieve namiddag van creativiteit werd informeel nog wat nagepraat en het glas geheven op een slagkrachtige en dynamische Westhoek! Het mag duidelijk zijn: met een dergelijke portie ambitie, creativiteit, goede ideeën, vastberadenheid, en vooral engagement gaat de Westhoek de uitdaging aan!

 

Gaat u mee de uitdaging aan?

 

© Resoc-Westhoek.be is een website van Erkend Regionaal Samenwerkingsverband West-Vlaanderen VZW,
Koning Leopold III-laan 41 8200 Brugge, Ondernemingsnummer BE 0869.753.369.
051 51 94 30 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met de steun van ELFPO

Meer informatie over Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen vind je op vlaanderen.be/pdpo

Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD