Nieuws bij RESOC Westhoek

beeld4-intro-homepage-westhoek.jpg

De Westhoek boert goed en heeft de ambitie om deze competitieve positie te behouden. Het vacatureaanbod toont aan dat we er alle belang bij hebben om ieder talent toe te leiden naar een passende job. De groep van mensen met een migratieachtergrond (incluis de diverse groepen vluchtelingen) blijkt nog onvoldoende in deze evolutie meegenomen te worden. Werken én leven in de Westhoek is daarenboven erg aangenaam. Ook die boodschap geven we graag mee aan de mensen die migreren naar onze regio.

Resoc Westhoek en partners focussen zich op de thema's werk, migratie en integratie in de Westhoek.
Dit deden we door de opening van de Expo Vamos Vacaturos en het lanceren van het project #Jobroad op 3 mei.

 • Vamos Vacaturos is een rondreizende tentoonstelling en gaat over diversiteit op de West-Vlaamse werkvloer. Mensen van buitenlandse afkomst getuigen over hun ervaringen met werken in Vlaanderen. West-Vlaamse bedrijven werden geïnterviewd over diversiteit op de werkvloer. De tentoonstelling toont tal van filmpjes en foto’s van Els Van Bosbeke en is opgesteld in klare taal. De expo opent in het Streekhuis Westhoek op 3 mei en blijft tot 30 mei.

 • #Jobroad helpt mensen met een migratieachtergrond aan het werk. Verschillende bedrijven uit de Westhoek engageren zich om nieuwkomers en vacatures aan elkaar te linken. Voor het succesvol matchen zijn Accent, Provincie, VDAB, VOKA en OCMW-besturen partners in het project.

 

Expo Vamos Vacaturos kan u nog vrij en gratis bezoeken tot en 30 mei.

Het Streekhuis Westhoek is elke weekdag doorlopend open tussen 09:00 en 17:00.

Adres: Streekhuis Westhoek Woumenweg 100, 8600 Diksmuide.

 

Meer informatie over de expo Vacaturos: over Arbeid en Migratie kan u terugvinden op de website www.vamosvacaturos.be.

 

Voor secundaire schoolbezoeken is er een aangepast educatief pakket verkrijgbaar.

Contacteer Jonas Polin Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - T: +32 495 58 75 71

 

U kan onderstaand nog eens het programma van de opening raadplegen. Via deze link kan je alle presentaties en teksten terugvinden. 

 

PROGRAMMA

15:50 Onthaal
16:00 – 16:15 Over economie, arbeid en migratie in de Westhoek door Dhr. Christof Dejaegher (voorzitter RESOC Westhoek en burgemeester van Poperinge)
16:15 – 16:35 Over integratie door Mevr. Anke Inghelbrecht (Integratieambtenaar intergemeentelijke samenwerking Wintegratie - Koksijde, De Panne, Nieuwpoort en Veurne):
 

Wintegratie bouwt sinds mei 2016 een werking uit die personen van buitenlandse herkomst kansen biedt op alle levensdomeinen. Daartoe worden er initiatieven genomen die tegemoet komen aan een aantal knelpunten. Mevrouw Inghelbrecht vertelt ons ook hoe integratie concreet aangepakt wordt aan de Westkust.

 16:35 – 16:45 Over het belang van diversiteit op de werkvloer door Mathieu Vander Paelt (Matheeuws - Veurne) aan het project #Jobroad.
 

Mathieu Vander Paelt legt uit waarom en op welke wijze Matheeuws uit Veurne zich engageert in dit project.

 

 

      logo Jobroad           logo2 ESF   resoc logo

 

Vamos Vacaturos is een project van Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met Agentschap voor Integratie en Inburgering, enkele West-Vlaamse steden, VDAB, BIE, Intercultureel Huis Leiaarde en de RESOC's. 

duaal leren 27 april 2017

Netwerkmoment Duaal Leren

Met Duaal Leren verwerft een leerling vaardigheden op de werkplek enerzijds en in een school, een centrum voor deeltijds onderwijs of een Syntra-lesplaats anderzijds. Duaal Leren wordt sinds 1 september 2016 uitgetest binnen een proefproject 'Schoolbank op de werkplek' dat loopt tot en met 2018-2019. Daarnaast wordt ook in het hoger onderwijs volop geëxperimenteerd met duale leerprogramma’s.

Het Netwerkmoment Duaal Leren in de Westhoek wordt georganiseerd voor bedrijven, scholen, intermediairen en beleidsactoren actief in de domeinen onderwijs en arbeidsmarkt. Het doel is om bedrijven en scholen te informeren en te sensibiliseren over duaal leren. Aan de hand van toelichtingen door deskundigen en praktijkgetuigenissen zorgen we voor een informatieve voormiddag, gevolgd door een netwerkmoment.

 

Programma 

27 april 2018 van 10:00 tot 13:00 in AURIS Ieper (Klik op de naam van de spreker en bekijk de presentatie)

10:00

Onthaal met koffie in Dots Bizz

10:15

Auditorium

Plenair gedeelte

 • Verwelkoming

Door dhr. Christophe Dhaene (CEO e-BO en regiovoorzitter VOKA West-Vlaanderen)

 • Duaal leren als antwoord op krapte op de arbeidsmarkt?

Het aantal werkzoekenden daalt. Elke maand zijn minder mensen op zoek naar werk, terwijl het aantal vacatures piekt. Bedrijven hebben het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden en de problematiek wordt door de groeiende vervangingsvraag alleen maar groter. Schoolverlaters zijn zo goed als allemaal aan het werk. Schoolverlaters zonder kwalificatie hebben het moeilijk om een eerste job te vinden. Wat betekent dit voor de arbeidsmarktsituatie van de Westhoek?

Door dhr. John Devinck (arbeidsmarktanalist VDAB West-Vlaanderen) en dhr. Nick Vanwalleghem (voorzitter Regionaal Overlegplatform Westhoek)

 • Praktijkgetuigenis proefproject duaal leren

In 2017 stapten leerlingen van het VTI Ieper mee in het proefproject duaal leren. Valcke Prefab Beton is één van de bedrijven die bereid was om hieraan mee te werken.

Door dhr. Martin Caulier (leerkracht VTI Ieper)en dhr. Jan Carly (preventieadviseur Valcke Prefab Beton)

11:00

Auditorium of raadzaal

Keuze uit 2 infosessies

Auditorium: Infosessie voor scholen

 • Introductie duaal leren

Vanuit zijn ervaring als voormalig directeur in het secundair onderwijs komt dhr. Pedro Ligneel toelichting geven hoe in deze school gewerkt werd rond werkplekleren als opstap naar duaal leren. Op welke manier kan jouw school met bedrijven en leerlingen samenwerken om zo tot een voordeel te komen voor alle partijen? VTI Ieper nam hierin een pioniersrol op.

Door dhr. Pedro Ligneel (opleidingscoördinator Energiemanagement Hogeschool West-Vlaanderen - Howest)

 • Praktijkgetuigenis: secundaire school

In het Atheneum Nieuwpoort kun je sinds september 2017 kiezen voor een opleiding duaal leren ruwbouw. Wat zijn de ervaringen en wat zijn de eventuele knelpunten? 

Door dhr. Wesley De Vlaeminck (directeur GO! Atheneum Nieuwpoort) en dhr. Jurgen Goderis (leerkracht GO! Atheneum Nieuwpoort)

 

Raadzaal: Infosessie voor bedrijven

 • Duaal in de praktijk: stap voor stap

Is jouw bedrijf geïnteresseerd om deel te nemen aan duaal leren maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Stap voor stap word je meegenomen in het avontuur van duaal leren zodat je precies weet hoe je duaal leren kan implementeren binnen jouw onderneming.

Door mevr. Sylvie Allemeersch (Kennis & advies - menselijk kapitaal VOKA West-Vlaanderen), dhr. Kurt De Wispelaere en dhr. Luc De Ketelaere (afdeling duaal leren - Agentschap voor Ondernemersvorming Syntra Vlaanderen)

 • Duaal leren in samenwerking met het hoger onderwijs: praktijkgetuigenis bedrijf

Sinds september 2017 kunnen eerstejaarsstudenten van de bacheloropleiding elektromechanica op een vaste dag in de week vaardigheden aanleren (en toepassen) op de bedrijfsvloer. DuPont Genencor Belgium is één van de bedrijven die hieraan meewerkt.

Door Laika Lievens (HR-leader DuPont Genencor)

 

12:00

Auditorium

Plenair gedeelte

 • Afsluitend woord

Door dhr. Christof Dejaegher (voorzitter RESOC Westhoek en burgemeester Poperinge)

 • Netwerkmoment met broodjeslunch

partners en steun

Schermafdruk_2018-03-07_11.37.12.png

Dat de industrie het moeilijk heeft om personeel te vinden, weet iedereen. Het is echter niet alleen moeilijk om genóeg personeel te vinden maar het is ook de kunst om nieuwe medewerkers te vinden die bij je bedrijf pássen en er dan ook graag blijven.

Een opleidingsperiode die zonder vervolg afloopt, neemt veel energie van de collega's en is kostelijk voor het bedrijf. De campagne die je als bedrijf opzet, moet gebaseerd zijn op een nieuwe bewuste strategie. Zijn er nog steeds discussies in het bedrijf over de keuze van een slogan bij de bekendmaking van een vacature omdat je het niet eens bent over welke sterktes je als bedrijf op de voorgrond wil plaatsen? Dan is deze inspiratiesessie beslist iets voor jou. De inspiratiesessie rond employer branding gaat door op 27 maart 2018 in Kortrijk Xpo (Doorniksesteenweg 216, Kortrijk). Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan tot 22 maart via deze link.

Programma

17u30 Onthaal
18u00 Verwelkoming Veerle Breemeersch, coördinator Academie voor de Toekomst / Syntra West Groep

Twee toelichtingen 
Employer Branding? Ieder bedrijf hééft - willens nillens -een employer brand. Hoe maak ik echter als bedrijf een strategisch plan voor een bewuste employer branding die zowel uniek als authentiek is? Expert employer branding Sanja Chen van de sectorfederatie Agoria licht het concept toe en geeft enkele voorbeelden van bedrijven die het planmatig aanpakken.

Hoe hoog scoort de industrie op elementen die volgens het onderzoek van Jan Denys (Randstad) belangrijk zijn bij de keuze van een werkgever? Een selectie van cijfers uit de werkbaarheidsmonitor 2016, toegelicht door Jos Coenen, Stichting Innovatie en Arbeid (SERV).

Getuigenis van Agristo NV rond hun employer branding: 'van strategie naar campagne, van campagne naar resultaat'! Toegelicht door Evelien Vermandere, HR Director

Voorstelling opleiding 
Maak van uw bedrijf een aantrekkelijke werkgever! Employer branding voor de industrie! De opleiding gaat door op 25 april, 9 en 30 mei en 6 juni.  
19u45 Netwerkreceptie met enkele hapjes

Meer info

Veerle Breemeersch

Academie voor de Toekomst/Syntra West Groep

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

+32 473 74 34 33

© Resoc Westhoek | Cooked & Spiced by Tasty Creations | Powered by LMD